Оприлюднюємо звіт про брифінг “Фіксація шкоди від триваючої агресії:* навіщо, яким чином та що далі?”, який 30.05.2022 провела Асоціація “Професійний Уряд” (PGA).
В цьому онлайн-заході взяли участь представники державних органів, бюджетних установ, українських та іноземних неурядових організацій, дослідники та практики з питань права та збройних конфліктів з України, Ізраїлю, Італії, Австралії.
Під час підготовки до брифінгу та за його результатами була отримана корисна інформацію про стан справ щодо фіксації шкоди, що завдається агресією проти України, у тому числі особливих випадків шкоди довкіллю та культурній спадщині. Зокрема, Додаток 1 містить практичне керівництво щодо стандартів для збору доказів відповідно до прийнятної міжнародної практики (надано для ознайомлення клінікою міжнародного кримінального та гуманітарного права школи права Гаррі Радзинера Університету Рейхмана).
Цей Звіт містить ряд рекомендацій, що були розроблені в рамках PGА з метою покращення управління відповідними процесами. Він буде корисним громадянам, громадам та представникам громадського суспільства (для апелювання до потрібних дій), а також дослідникам та представникам держави (для розуміння актуального стану речей).